Logo

Boostcamp: Lean toepassen op facilitaire processen

Verbeter uw processen en leer de klant centraal stellen

Opleidingbeeld
Meldingen en verstoringen oplossen is een belangrijk onderdeel van uw werk. Door Lean te gaan werken kunt u hier - en bij andere facilitaire processen - flinke winst boeken. Lean is een verbetermethodiek waarmee u (facilitaire) processen efficiënter kunt inrichten en daarbij de klant centraal stelt. In deze boostcamp leert u hoe u meer uit Lean kunt halen voor de optimalisatie van al uw processen, van contractbeheer tot servicedesk.
Datum en locatie: dinsdag 8 oktober 2019 om 09:00, Postillion Hotel Bunnik
Prijs: € 590 excl. 21% btw
Info: 6 tot 16 deelnemers
Soort: Boostcamp

Lean management ‘doet’ iets met uw organisatie. Uw mensen werken niet taakgericht maar procesgericht en dit geeft hen een heldere gezamenlijke focus en doet een beroep op hun verantwoordelijkheidsgevoel en creativiteit. Daarnaast wordt Lean ook steeds belangrijker voor het realiseren van strategische agenda’s, zoals groei en innovatie. Bovendien levert Lean niet alleen verbeteringen en innovaties in uw processen, maar ook verbeteringen in de vitaliteit, tevredenheid en passie van uw medewerkers. Tegelijkertijd slagen lang niet alle organisaties erin om het optimaal in te zetten. Hoe kunt u er wél een succes van maken?

 

Tijdens de boostcamp 'Lean toepassen op facilitaire processen' gaat u Lean aan de slag met het proces 'facilitaire meldingen'. Dit gebeurt in groepjes, waarbij u Lean-methodieken en -tools praktisch leert gebruiken. Het geleerde kunt u vervolgens toepassen op al uw facilitaire processen, van contractbeheer tot servicedesk.

 

Wat kunt u vanuit FM met Lean bereiken?

De docenten Jessica van Hees en Francis Leusink-van Milgen schenken uitgebreid aandacht aan de praktische invulling van Lean op basis van casuïstiek. Zij laten u zien

 • hoe uw team door slimmer te werken meer kan bereiken en de waarde voor de klant verder kan optimaliseren;
 • op welke manier u Lean management kunt toepassen op uw FM-processen;
 • hoe u mensen enthousiasmeert om de Lean-filosofie te omarmen;
 • hoe u structureel veranderingen in de organisatie teweegbrengt;
 • hoe u de resultaten voor langere termijn borgt.

In deze boostcamp gaat u in groepjes ook zelf aan de slag met Lean-methodieken en -tools. Hierdoor ervaart u meteen wat Lean kan betekenen voor de verbetering van de facilitaire processen binnen uw organisatie.


Resultaten van de boostcamp

Na het volgen van deze boostcamp heeft u geleerd

 • hoe u Lean management praktisch kunt toepassen op uw eigen FM-processen;
 • hoe u flexibel kunt inspelen op een veranderende klantbehoefte;
 • op welke wijze u verspillingen vindt en tegengaat door onnodige stappen te verwijderen;
 • hoe u procesmatig en ketengericht kunt werken;
 • hoe u efficiënte en effectieve processen neerzet, waardoor u meer kan bereiken met minder middelen.  

Doelgroep

De boostcamp is gericht op FM-professionals die bezig zijn of overwegen te starten met het invoeren van Lean management in hun FM-processen.

 

Deelname

Deelname aan het deze boostcamp kost € 590 (excl. btw) per persoon. De prijs is inclusief lunch en documentatiemateriaal.

09.00 uur 

Ontvangst

 

09.30  uur 

 • Welkom en introductie
 • Wat is Lean?
 • Succes en falen van ingezette Lean-trajecten uit de praktijk

 

10.30 uur  

Introductie in Lean management en tools:

 • Verbeter Kata
 • 5S-methode
 • Brown paper-methode
 • Value Stream Mapping (VSM) of Waardestroom analyse
 • Gemba management
 • Muda (8 soorten verspilling)

 

11.30 uur

Praktisch leidinggeven met Lean

 

12.30 uur 

Lunch

 

13.15 uur 

Workshop Verbeter Kata

U gaat aan de slag met het uitvoeren van de Verbeter Kata en het vullen van een Kanban bord. Kanban is een methode om processen te definiëren, managen, en verbeteren.

 

14.15 uur

Workshop Lean-tools

U kiest uit de verschillende Lean-tools de methode waar u mee aan de slag wilt om de eerste verbeteringen te behalen binnen uw eigen facilitaire processen. Hierbij werkt u in groepjes samen, waarna de resultaten plenair worden besproken.

 

15.45 uur

Troubleshoot-sessie

Welke belemmeringen moeten worden weggenomen om Lean succesvol te implementeren in uw organisatie? 

 

16.30 uur 

Afsluiting

Locatie
Postillion Hotel
Baan van Fectio 1
3981 AJ Bunnik (bereken route)


Plattegrond

Jessica van Hees

Sprekersfoto
Projectmanager /trainer
Jessica van Hees werkt in de kern van F-Fort. Zij is momenteel primair actief als Teammanager Serviceportaal bij de gemeente Hilversum en als implementatiemanager bij Eurocontrol. Zij is onder andere verantwoordelijk voor de transitie naar een regie-organisatie, het inrichten van prestatiecontracten, implementeren van operational excellence. Jessica behoort tot een van de weinige mensen in Nederland met de Master Duurzaam Projectmanagement, waarbij veel aandacht is voor het integreren van verschillende bedrijfsfuncties tot een logisch, consistent geheel. De combinatie van Duurzaam Projectmanagement, een lange leidinggevende ervaring en praktische FM-ervaring, maakt haar een unieke trainer en spreker.

Francis Leusink- van Milgen

Sprekersfoto
Adviseur Facilitair Beheer bij de Provincie Flevoland
Francis Leusink- van Milgen is gespecialiseerd in strategische transities binnen Facilitair Management. In 2006 heeft ze als projectleider dienstverlening gewerkt aan de renovatie van het provinciehuis van Overijssel en aan de transitie van het facilitair bedrijf, gericht op het faciliteren van HNW. Als facilitaire adviseur bij Flevoland ligt haar focus op het ondersteunen van slimmer samenwerken en houdt ze zich als contractbeheerder bezig met (BVP-) aanbestedingen, hostmanship. Bij de uitvoering van projecten is Francis altijd op zoek naar de behoefte achter de vraag, om daarmee de facilitaire dienstverlening op een hoger plan te brengen. Francis beschikt over de Orange Belt Lean Six Sigma en heeft uitgebreide ervaring met de inzet van diverse Lean-methodieken om verbeteringen in processen door te voeren en daarmee de toegevoegde waarde voor de klanten te verhogen.
© MindCampus b.v. Auteursrecht voorbehouden.